Tafel van Weesp presenteert i.s.m. City of Wesopa een speciale filmavond met de film Hidden Figures (2016)

De film Hidden Figures met Taraji P. Henson, Octavia Spencer Janelle Monae en Kevin Costner in de hoofdrol, vertelt het waargebeurde verhaal van drie briljante Afro-Amerikaanse vrouwen die voor de NASA werkten. Zij waren het brein achter een van de grootste operaties in de geschiedenis: de lancering van astronaut John Glenn in de ruimte. Deze film uit 2016 laat op indringende wijze zien hoe deze vrouwen hun plaats moesten bevechten in de typische mannenwereld van ruimtevaart en wetenschap.

Dat was in 1962. Hoe is het sindsdien gesteld met de positie van vrouwelijke wetenschappers binnen onderzoeksinstituten als NASA en ESA in de ruimtevaart?

Dit vragen we aan twee vrouwelijke wetenschappers in de Ruimtevaart. In een korte collegetour-achtige setting delen zij hun ervaring met het publiek.

Dr. Ir. Annemieke Petrignani uit Weesp is astrochemicus en doet experimenteel onderzoek aan de Universiteit van Amsterdam naar organische chemie in de ruimte, van belang in ster- en planeetvorming. Ze studeerde aan de TU Delft, promoveerde op het FOM instituut AMOLF in Amsterdam en werkte voorheen op de Sterrewacht Leiden. Daarnaast heeft ze ook in het buitenland onderzoek gedaan, waaronder in Duitsland, Zweden en de VS. Voor haar interdisciplinair onderzoek werkt ze nauw samen met wetenschappers verbonden aan velerlei onderzoeksinstituten waaronder NASA.

Ana Heras is astronoom en geboren in Barcelona. Ze studeerde Natuurkunde en heeft een master in Astronomie bij de Universiteit van Barcelona. In 1989 heeft ze bij dezelfde universiteit haar Ph.D. gehaald. Na een kort verblijf in de VS, kwam ze in 1992 in dienst van de European Space Agency (Europese Ruimtevaartorganisatie) (ESA), waarvoor ze werkt bij ESTEC (Noordwijk) en ESAC (Madrid) op de wetenschappelijke activiteiten van de Infrared Space Observatory. In 1998, werd Ana Waarnemend Project Wetenschapper bij de Herschel Space Observatory, een satelliet die in de ruimte de verte- infrarood licht observeert. Van 2010 tot 2012 was ze ESA Coördinator voor Astronomie. Vervolgens was Ana als wetenschapper verbonden aan twee ruimtemissies, CHEOPS en PLATO. Vorig jaar werd ze benoemd tot Project Scientist van de PLATO missie, dat tot doel heeft planeten te vinden die lijken op de aarde en in banen gaan om sterren die vergelijkbaar zijn met de zon.

Donderdag 8 maart 2018 in de City of Wesopa

Inloop vanaf 19.00 uur, start programma 19.45 uur

Kaarten: € 8,00 inclusief drankje in de pauze

Reservering: uitsluitend per email via info@wesopa.nl o.v.v. Tafel van Weesp, naam en aantal tickets.

Betaling aan de kassa van de City.

Meer informatie op www.tafelvanweesp.nl en www.wesopa.nl